8 Haziran 2014 Pazar

Delphi'ye Giriş-1


Visual dillerden biri olan Delphi Programlama dili ile istediğiniz programları yapmak artık zor değil. Programlarda kullanılabilecek standart işlemler birer kontrol olarak tasarlanmış olup programcının kullanımına sunulmuştur. Örneğin; Personel bilgileri girilen bir program yapılırsa, personelin adı, soyadı, doğum yeri ve tarihi gibi bilgilerin girileceği Edit kutusu, kullanıcının neyi girmesi gerektiğini belirten Label, değişik seçeneklerden birini seçme imkanı sağlayan aşağı doğru açılan ComboBox kutusu, komut butonları, personelin bir listesini
gösterecek bir Liste kutusu ( ListBox ). Bunları kolayca forma taşıyarak programınızın ekranını tasarlayabiliriz. Tek yapılması gereken Form üzerindeki kontrolleri oluşturmak için Ana formun üzerinde bulunan Componentlerden ilgili ikonları seçmek ve formumuza tıklamak.

Object Inspector Penceresi

Formumuza koyduğumuz kontrol elemanlarının özellikleri ve aldığı değerler Object Inspector Penceresinde görülür. Object Inspector; Properties (Özelliğin Adı), Events (Özelliğin Değeri) 2 kısımdan oluşur. Örneğin Formumuza Label1 koyalım. Label1'i Mouse ile seçelim. F11 tuşuna tıklayarak Object Inspector penceresini açalım. Burada Label1'e ait olan Object Inspector penceresinin açıldığını görürüz. Örneğin Label1 ismini değiştirmek istersek Caption özelliğine gelip karşısındaki kutucuktan Label1 sözcüğünü silip istediğimiz kelimeyi yazacağız ( Örneğin Personelin Adı ).Bunun gibi Object Inspector'deki değerleri değiştirebiliriz. Örneğin Label1'e ait Object Inspector'deki Properties kısmındaki değeri alClient seçtiğimiz zaman kontrol elemanının ( Label1 ) Formun her tarafını kapladığını görürüz. Yine Font kısmında Label1'in yazı karekterini büyütebilir ve rengini değiştirebiliriz. Yine Örnek verecek olursak Formumuza aşağı açılır kutucuk ( ComboBox1) koyalım. Bu kontrol elemanına ait Object Inspector'de Items'in yanındaki kutuya tıklayarak açılan formda ComboBox açılırken görmek istediğimiz kelimeleri yazalım.

Programı Çalıştırma

Programı F9 tuşuna basılarak çalıştırılır. Programı çalıştırmak için kodların yazılmasına gerek yoktur. Tasarım halinde de programımızı çalıştırabiliriz.

Kod Yazma

Kod yazmak istenilen kontrol elemanı seçilir ve bu elemana ait Object Inspector'deki Events özelliğinden yararlanılır. Burada ilgili kontrol elemanına tıklanınca programın bitmesi isteniyorsa OnClick kısmına kod yazılır. Eğer iki kez tıklanınca programın bitmesi isteniyorsa OnDblClick kısmına kod yazılır veya mouse ile ilgili kontrol elemanının üzerinden geçerken mesaj vermek istiyorsak, OnMouseMove kısmına kodumuzu yazacağız.
Örnek: Şimdiye kadar öğrendiğimiz bilgilere göre aşağıdaki programı yapalım. Formumuza;
Ana Formdaki Standart Component'inden 5 tane Label, 3 tane Edit Text, 2 tane ComboBox, 1 tane ListBox, 5 tane de Buton yerleştirelim. Bu kontrol elemanlarının OnClick kısımlarına aşağıdaki kodları yazalım.

procedure TForm1.Button1.Click(Sender: TObject);
begin //Ekle butonuna yazılacak kod
Listbox1.Items.Add ( Edit1.Text+' ' +Edit2.Text+' '+Edit3.Text+' '+ ComboBox1.Text+' 'Combobox2.Text);
end;

procedure TForm1.Button2.Click(Sender: TObject);
begin // Sil Düğmesi
ListBox1.Items.Delete(ListBox1.ItemIndex);
end;

procedure TForm1.Button3.Click(Sender: TObject);
begin // Kaydet düğmesi
ListBox1.Items.SaveToFile ('liste.dat'); //Liste adlı dosya oluşturarak bilgiyi kaydeder.
end;

procedure TForm1.Button4.Click(Sender: TObject);
begin // Yükle düğmesi
ListBox1.Items.LoadFromFile('liste.dat'); // Bilgileri Listbox1'e yükler.
end;

procedure TForm1.Button5.Click(Sender: TObject);
begin // Programı kapatma düğmesi
Close;

end;

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder